Wethouder Jongebloed en fietsers openen officiële Doortraproute in Weststellingwerf

Wethouder Jack Jongebloed openende maandagmiddag bij zwembad De Steense een nieuwe Doortraproute in de gemeente Weststellingwerf en ontving van de provincie een oorkonde. De gemeente werkt hierin samen met de Provincie Fryslan, Fietsschool Fietsersbond en Beweegteam Weststellingwerf. Deze route is onderdeel van het project Doortrappen. Dit betekent dat de route zo toegankelijk mogelijk is gemaakt voor (oudere) fietsers. Na de opening startten drie groepen fietsers met de Doortraproute. Er hadden zich 21 fietsers aangemeld.

Wat is het project Doortrappen?

Doortrappen is ontwikkeld op initiatief van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Het hoofddoel is om het aantal slachtoffers in het verkeer terug te brengen naar 0. Veiligheid in het verkeer is een belangrijke reden voor de gemeente Weststellingwerf om aan het project Doortrappen mee te doen. Wethouder Jack Jongebloed: ‘Maar zeker zo belangrijk vinden wij gezondheid, vitaliteit en het bestrijden van eenzaamheid. Dat komt allemaal samen in dit project. Daarom spelen wij onder het motto ‘niet afstappen maar doortrappen’ hier als grote doortrapgemeente op in’.

Wat is een doortraproute?

Doortraproutes in Nederland zijn fietsrondjes van ongeveer 20-30 km die zo rustig en autoluw mogelijk zijn. Andere factoren die meespelen zijn groen, ruime paden, weinig obstakels en zo veilige mogelijke kruisingen. De routes zijn uitgezet voor de oudere fietser, maar we hopen dat iedereen hier gebruik van gaat maken.: De route binnen de gemeente Weststellingwerf start bij zwembad de Steense en is 21 km. Deze route (en andere routes in Friesland) staan op de website van Friesland Beweegt (www.frieslandbeweegt.frl/doortrappen.frl.php).

Fiets mee

Na de opening is er een fietstocht voor oudere fietsers onder begeleiding van een fietsdocent en buurtsportcoach Rosé Buskermolen. De fietsgroep van Wolvega doet ook mee. Zij fietsen elke week een langere en een kortere route. Wilt u graag aankomende maandag 12 juli om 13.30 uur samen met de fietsgroep de route verkennen, en/of een andere keer met deze groep meefietsen, meld u dan aan of neem voor meer informatie contact op met rose@sportfryslan.nl

(Foto: Lenus van der Broek)