Veel talent op fokdag Friese paarden

De jaarlijkse fokdag van het Friese paard Wolvega e.o werd vrijdag en zaterdag in Boijl gehouden. Dit keer niet op het terrein van de familie Maatman in Oldeholtpade, maar in Boijl bij de Celebrity Stables aan de Boekelterweg. Reden is dat er op een zandbodem beter gekeurd gaat worden. Er werden totaal 135 Friese veulens en paarden door geduldige jury gekeurd.

Deze trend is ingezet bij de locatiekeuringen van de afgelopen jaren. De leden hebben hun voorkeur ook kenbaar gemaakt op de ledenvergadering. ‘Bijzonder is dat de fokvereniging dit jaar haar 70-jarig jubileum viert en daarvoor hebben we op de zaterdagmiddag voorafgaand aan de kampioenskeuring vier Friese dekhengsten uitgenodigd die door onze leden in ons fokgebied zijn gefokt”, zegt voorzitter Marten Pelleboer.

Bijzonder is dat de fokvereniging dit jaar haar 70-jarig jubileum viert en daarvoor heeft de vereniging op de zaterdagmiddag voorafgaand aan de kampioenskeuring vier Friese dekhengsten uitgenodigd die door de leden in het fokgebied zijn gefokt en werden voorgesteld aan het publiek. De vier dekhengsten zijn: 512 gefokt door Murk de Jong uit Tjalleberd, Wolter 513 gefokt door familie Visser, Ed Constant Fryso 518 gefokt door familie Annema ui Hoornsterzwaag en Alwin 469 gefokt door familie Brouwer uit Zandhuizen.

Algemeen kampioen van de fokdag werd de zevenjarige Wietske fan Hindrik’s Hiem van H. Akkerman uit Rotsterhaule. Alle uitslagen worden geplaatst op: www.kfps.nl.

Weststellingwerfse fokkers scoren op fokdag

Bij de keuring hengstveulens werd Tsjonge fan Friesburg kampioen, gefokt en in eigendom van Bert Elsinga en Anja Roos in Nijeholtpade

In de rubriek merrieveulens werd Vera van het Spoekeland kampioen, dit veulen is van fokker/eigenaar Cees Slot in Noordwolde

Dominicus uit Steggerda werd reservekampioen met Warber in de rubriek oudere merries.

(Foto: Lenus van der Broek)

(Foto: Lenus van der Broek)