Uniek kunstproject bij woonzorgcentrum LindeStede

Wolvega – In januari was de start van een uniek kunstproject in woonzorgcentrum LindeStede. Enkele leerlingen van de Franciscusschool in Wolvega gingen samen met enkele bewoners kunstwerken maken. Er was gekozen voor het thema ‘Bloemen’ van draad en kneedbare was, dat aansluit bij het ouderenproject ‘Grijs, Groen en Gelukkig’.

Doel van dit project was het ontdekken van de (verborgen) talenten van ouderen in woonzorgcentrum LindeStede. De creativiteit die hierbij vrijkwam kon ervoor zorgen dat zij leren om op een andere wijze gevoelens te uiten. Uniek aan dit kunstproject was dat kinderen en ouderen met elkaar in contact komen en elkaar kunnen inspireren.

Het project stond onder leiding van Birgit Speulman, beeldend kunstenaar van ‘AllesKan’ uit Jubbega.

Vierentwintig leerlingen en vierentwintig bewoners hebben samen een prachtig boeket gemaakt

Inspiratie

Op de tafel stonden vazen met bloemen als inspiratie. Er lagen tijdschriften vol bloeiende planten, evenals tuinboeken en flora’s. In tweetallen bekeken de leerlingen en de ouderen de plaatjes in de boeken, roken aan de bloemen en voelden hoe die in elkaar zaten. Intussen maakten ze kennis met elkaar.

‘Vroeger was een heel andere tijd’

De leerlingen en ouderen gingen met elkaar in gesprek terwijl ze samen aan de wasbloemen werkten. Met sommigen klikte het meteen, anderen hadden wat meer tijd nodig voordat er een gesprek op gang kwam. Een van de dames vertelde dat zij vroeger op school zulke dingen nooit deden:  ‘Dat was een heel andere tijd’. Ze voelde zich daardoor erg onhandig en liet het werk dan ook graag over aan de jongen naast haar. Een meneer maakte heel geconcentreerd gedetailleerde bloemen die allemaal plat waren, als viooltjes. En een tweetal boetseerde een bloem zó vol bloemblaadjes dat hij zwaar werd van de was.

Er zijn composiet-bloemen gemaakt, volle rozen en tere kelkjes. En wat was het gezellig en wat hebben ze genoten van elkaar en het boetseren.

Het boeket werd door Birgit Speulman klaar gemaakt, zodat het naar de bronsgieter gebracht kon worden. Het kunstwerk wordt binnenkort geplaatst in de nieuwe beeldentuin bij LindeStede.

Dit project is medemogelijk gemaakt door stichting Vrienden van Meriant.

 

(Foto: Lenus van der Broek)