Topdrukte bij Driewegsluis Nijetrijne

Er is drukte op de Friese wateren en dat is ook merkbaar bij de Driewegsluis in Nijetrijne. De Linthorst Homansluis is één van de belangrijkste vaarverbindingen tussen Overijssel en Friesland. De brug- en sluiswachter laat dagelijks een paar honderd pleziervaartuigen door deze sluis. Eind juni is de passantenhaven bij de Driewegsluis verbeterd. Er zijn drijvende, hogere steigers aan de bestaande steigers bevestigd. Hierdoor is het aantal boten dat kan aanmeren bijna verdubbeld.

Ook is het voor passanten prettiger om uit te stappen en aan wal te komen. Daarnaast is bij de boteninlaat (trailerhelling) een steiger geplaatst, zodat bezoekers gemakkelijk kunnen in- en uitstappen. De passantenhaven bij de Driewegsluis is goed bezet en de aanwezige camperplaatsen zijn bijna altijd bezet. Door de coronacrisis blijven veel vakantiegangers in eigen land. Daardoor is er voor botenliefhebbers bijna geen boot meer te huur. Verder zijn de camperplaatsen ook goed bezet.

Ontwikkeling Driewegsluis

Gemeente Weststellingwerf wil de Driewegsluis aantrekkelijker maken voor toeristen en recreanten. Om dit te bereiken heeft de locatie meer en betere voorzieningen nodig. In 2020 heeft adviesbureau Eelerwoude op verzoek van de gemeente een variantenonderzoek gedaan. Hier zijn verschillende mogelijkheden uitgekomen waarmee de Driewegsluis aantrekkelijk kan worden gemaakt om naartoe te gaan en te recreëren. In 2023 wordt met de uitvoering gestart. Voor info zie de site van de gemeente Weststellingwerf.

(Foto: Lenus van der Broek)