Tentoonstelling ‘Rivella in Wolvega’

Wolvega – Onder grote belangstelling van genodigden en oud-medewerkers is zaterdagmorgen 31 maart de tentoonstelling “Rivella in Wolvega” geopend. Henk Bron opende de tentoonstelling en droeg deze op aan alle oud-werknemers van Rivella. Bron gaf in zijn opening aan hoezeer het bedrijf en het frisdrankmerk nog leven in en rondom Wolvega. “Als ik oud-medewerkers erover sprak, dan zag je een glinstering in hun ogen.” Van 10.00 – 13.00 uur was de tentoonstelling voor oud-medewerkers gratis te bezichtigen en vanaf 13.00 uur ook voor het grote publiek.

Rivella is in 1951 in Zwitserland ontdekt door Robert Barth en werd van 1957 tot 1979 geproduceerd door de Rivellafabriek in Wolvega. Er werden toen rond de 12.000 flesjes per uur gevuld, gekurkt en geëtiketteerd. De frisdrank wordt gedeeltelijk uit wei gemaakt. Wei is een restproduct van de kaasfabricage. De fabriek in Wolvega kon normaal zo’n 10.000 kilo wei per dag verwerken. Maar in de laatste jaren kon dit oplopen tot wel zo’n 400.000 kilo per week.

De tentoonstelling toont vele foto’s van de fabriek zoals die van 1957 tot 1979 in Wolvega heeft bestaan. Er is een tijdlijn die het begin van de Lijempf fabriek “Oppers” laat zien tot het einde. Ook kunt u de retro reclames die destijds op tv werden uitgezonden terug zien. Namens Rivella International was manager sales en marketing, Karin van Lierop, aanwezig. Zij had veel waardering voor de inrichting van de tentoonstelling en zei ook nog dat Nederland, evenals Zwitserland bijzondere exportlanden zijn.

De  tentoonstelling is nog tot en met 30 juni te zien in de Oudheidkamer Weststellingwerf te Wolvega. Voor meer informatie zie: www.oudheidkamer-wolvega.nl.

 

 

(Foto: Lenus van der Broek)