Prachtige klanken over de Scheene van Opera Nijetrijne

Nijetrijne – Op de windstille vrijdagavond 11 augustus klonken prachtige operaklanken, zowel de stemmen als de muziek, over de Scheene in het natuurgebied de Rottige Meente in Nijetrijne. Er was een soort generale repetitie voor de komende voorstellingen.

De opzet in de tuin van producenten Yvon Scheper en Frits van Servellen is iets kleinschaliger en intiemer van opzet dan de vorige jaren. Er is op de tribune plaats voor 200 personen per voorstelling. Dit aantal was 250. De tien voorstellingen zijn bijna uitverkocht, alleen op 22 en 24 augustus zijn nog een paar kaart verkrijgbaar. Zie www.operanijetrijne.nl.

Komische opera

De komische opera ‘De Wereld op d’r Kop’ wordt voor het voetlicht gebracht. De muziek van Salieri is gevarieerd, vindingrijk en aanstekelijk. Voor zijn opera’s gebruikte hij, net als Mozart, Haydn en vele anderen, libretti van onder anderen Da Ponte en Goldoni. De operaproductie in Nijetrijne voor 2017 is gebaseerd op zijn opera ‘Il Mondo alla Rovescia’, een verhaal van Goldoni over een land waar de vrouwen de macht hebben en de mannen onderdanig zijn. Deze komische opera zit vol drama, actie, lyriek, filosofie, theater en virtuositeit. Een bijzonder komisch element is het feit dat het hoofd van dit land, een vrouwelijk generaal, gezongen wordt door een bariton in vrouwenkleren. Deze rol krijgt Pieter Hendriks, een oude bekende in Nijetrijne. Tenor Sebastian Brouwer, die twee jaar geleden ook al in Nijetrijne zong, krijgt wederom een rol, alsook een andere oude bekende: Wendy Roobol. Coloratuur sopraan Nicole Fiselier speelt de vrouwelijke kolonel en bariton Rubèn Planinga de graaf.

 

(Foto: Lenus van der Broek)