Opera Spanga brengt opera AIDA

Spanga – Opera Spanga presenteert de Opera Aida, Giuseppe Verdi’s meesterwerk waarin liefde in conflict komt met oorlog. Op woensdagavond was er een piano generale in de tent aan de Gracht in Spanga. Een opera met vele verrassingen, prachtige stemmen, mooie kostuums en prachtige beelden op de achtergrond, kortom een grootse voorstelling.

De première is op 24 juli. De andere voorstellingen zijn op 26, 28 en 31 juli en op 2, 4, 7, 9, 11 en 13 augustus. Meer info en kaartverkoop zie: www.operaspanga.nl.

God staat voor de strijdwagen als onzichtbare aanvoerder van de troepen. In zijn naam wordt er gemoord en geplunderd. Opera Spanga brengt dit tragische verhaal, net als ten tijde van de wereldpremière (1871), in een periode die vraagt om bewustwording. Grote wereldconflicten, zoals de oorlogen in Syrië, Jemen en Nigeria, komen in deze Aida fysiek dichtbij. Verdi schreef dit werk met een duidelijke roep om vrede. Niet voor niets is Vrede (‘Pace’) het laatste woord van de opera.

Multimedia-opera
In Opera Spanga’s Aida bestaat privacy niet. In ieder vertrek hangen bewakingscamera’s die gekoppeld zijn aan een televisiestation. Alles is openbaar. De dood van de twee geliefden aan het einde van de opera speelt zich af onder de grond en is in iedere huiskamer mee te beleven.

In de regie van Corina van Eijk wordt Aida een multimedia-spektakel. Het decor bestaat uit drie videoschermen die verschillende werkelijkheden geruisloos in elkaar laten overlopen. De balans tussen ‘echt’ en ‘virtueel’ vervaagt steeds meer, net als in ons dagelijks leven. Zo switchen de videoschermen moeiteloos van de gruwelen van de oorlog naar de slaapkamers van de personages.

 

 

(Foto: Lenus van der Broek)