Opera ‘Orlando de Razende’ komt naar Nijetrijne

Nijetrijne – Van 14 tot en met 26 augustus wordt aan de Scheene in Natuurpark De Rottige Meente de opera  ‘Orlando de Razende’ opgevoerd. Orlando/Roeland, bijgenaamd de razende Roeland, was de dapperste ridder van Karel de Grote, die o.m. voorkomt in het Chanson de Roland uit de twaalfde eeuw. Het verhaal van Orlando vertelt op archetypische wijze over de mens en zijn omgang met de liefde. Opera Nijetrijne verplaatst de opera van Haydn naar Natuurpark De Rottige Meente en maakt er een Nederlandstalig, sprookjesachtig spektakel van, dat zich zowel op de wallekant als in het water van het riviertje de Scheene afspeelt. Orlando paladino was tijdens zijn leven Haydn’s populairste opera.

Opera Nijetrijne voert sinds 2001 jaarlijks een in het Nederlands hertaalde, vaak onbekende, komische 18e eeuwse opera in de openlucht op. In lustrumjaren wordt bij uitzondering voor bekende werken gekozen.

De stukken zijn humoristisch en muzikaal interessant, het libretto goed te volgen door de hertaling in hedendaags Nederlands, het landschap overweldigend en de verzorging rijkelijk en gastvrij.

De voorstellingen vinden plaats in Nijetrijne, in het Natuurpark De Rottige Meente op de grens van Friesland en Overijssel. Het operaterrein is gelegen aan het riviertje de Scheene en is slechts bereikbaar langs een bijzonder wandelpad door het laagveengebied. De voorstellingen worden besloten met een heerlijke, ter plekke bereide zomerse maaltijd.

De in het Nederlands gezongen voorstellingen zijn aantrekkelijk voor een breed publiek, voor kenners en niet-kenners, voor jong en oud. Uitvoeren producent is Yvon Scheper, De regie is in handen van Nynke van den Bergh en Vaughan Schlepp is muzikaal leider en speelt piano.

 

Archieffoto’s operavoorstelling in 2017.  (Foto: Lenus van der Broek)