Opera Nijetrijne brengt komische opera met veel humor

Nijetrijne – De Stichting Opera Nijetrijne presenteert deze zomer aan de Scheene in Natuurpark De Rottige Meente de komische opera Trofonio’s Erfenis (1785). De elf voorstellingen zijn in de maand augustus. Zondagmiddag was de try-out voor genodigden, buurtbewoners en vrijwilligers. De première is op dinsdag 13 augustus. Alle komende elf voorstellingen zijn uitverkocht. Producent Yvon Scheper kijkt met tevredenheid terug op de try-out. De muzikale leiding is in handen van Vaughan Schlepp.

Deze opera wordt wel als Salieri’s meesterwerk beschouwd. Meer dan dertig jaar werd het succesvol opgevoerd in een groot aantal Europese hoofdsteden. Salieri componeerde het werk op het hoogtepunt van zijn roem, na zijn terugkeer uit Parijs naar Wenen, waar hij door Josef II als hofcomponist aangesteld werd. Sprookjesachtig en teder Het libretto is van de hand van hofdichter Giovanni Battista Casti. Het oorspronkelijke verhaal is sprookjesachtig en teder, met een serieuze ondertoon. Dat hoor je terug in de evenwichtige muziek, die licht en speels is, maar bij tijd en wijle ook dramatisch. Ook het publiek werd er af en toe bij betrokken. Er wordt gezongen in de Nederlandse taal.

Verschillen Het Nijetrijnse verhaal gaat over de twee dochters van Aristone. Meer verschillend kunnen ze niet zijn. Ofelia is de introverte, die weloverwogen heeft gekozen voor de serieuze, intellectuele Artemidoro. Dori is de extraverte en onbezonnen dochter, die dat enthousiasme herkent in haar partner Plistene. Trofoniaanse ingrepen Voor Aristone is het een doorn in het oog dat beide dochters elkaar al een leven lang bevechten. Terwijl ze allebei gespitst zijn op zijn erkenning als vader. Hij geeft zijn beide meiden de opdracht om samen met hun partners een groot feest te organiseren om de liefde te vieren. Omdat dat op een fiasco lijkt uit te draaien komt Aristone tot bijzondere, noem het Trofoniaanse ingrepen, om zijn dochters en hun liefjes kennis te laten maken met een wereld buiten hun comfortzone. Met alle gevolgen van dien… Zie ook: www.operanijetrijne.nl

(Foto: Lenus van der Broek)