Opera Nijetrijne belooft prachtige voorstelling aan de Scheene

Opera Nijetrijne produceert sinds 2001 jaarlijks 18e-eeuwse komische opera´s aan de Scheene in Natuurpark De Rottige Meente. De in het Nederlands gezongen openluchtvoorstellingen zijn aantrekkelijk voor een breed publiek, voor kenners en niet-kenners, voor jong en oud en leiden ieder jaar tot grote belangstelling. Voor 2023 staat ARMIDA, een Nijetrijnse bewerking (1771) van Antonio Salieri, op het programma. Zondagmiddag was de try-out.

De door Opera Nijetrijne op locatie geproduceerde stukken zijn vrolijk en muzikaal interessant, het libretto goed volgbaar door de hertaling in hedendaags Nederlands, de uitvoering professioneel, de locatie in het natuurgebied prachtig en de verzorging rijkelijk en gastvrij. De locatie wordt bereikt na een wandeling van ongeveer 15 minuten door het bijzondere Natuurpark De Rottige Meente. De voorstellingen worden in principe buiten gespeeld. Bij onverhoopt slecht weer wordt een tent gebruikt waarin ook de maaltijd geserveerd wordt.

Salieri schreef deze opera samen met librettist Marco Cotellini. Die baseerde zijn verhaal op een episch gedicht van de Italiaanse dichter Torquato Tasso: La Gerusalemme liberate. Armida is de hoofdrolsteelster, een tovenares. Haar opponent is Rinaldo, een felle en vastberaden kruisridder die daarnaast ook nog eens rechtschapen én knap is. Naar goed Nijetrijns gebruik krijgt het publiek een geheel eigen kijk op het geheel.

Er worden elf voorstellingen gegeven, waarvan een besloten. Na afloop van de voorstellingen wordt aan lange tafels, een gezamenlijke maaltijd genoten. De première vindt plaats op dinsdag 15 augustus, aanvang voorstelling 16.30 uur. De reeks wordt op zondag 27 augustus afgesloten. Er zijn nog plaatsen op vrijdag 25 augustus. Er worden een kleine 2000 bezoekers verwacht. Zie ook www.operanijetrijne.nl

(Foto: Lenus van der Broek)