Open Monumentendag in afgeslankte vorm

Wolvega -Afgelopet weekend was het weer tijd voor het grootste culturele evenement van Nederland: Open Monumentendag. In verband met het coronavirus waren er dit jaar maar drie monumenten te bezoeken:

Kerk op de Hoogte in Wolvega, Bonifatiuskerk in Ter Idzard en Molen De Rietvink in Munnekeburen.

Kerk Op de Hoogte Wolvega

De ‘Kerk op de hoogte’ werd in 1646, na verwoesting van de oorspronkelijke kerk (gebouwd in de 13e eeuw), herbouwd met hergebruik van oude muurgedeelten. De kerk ligt op een verhoogd kerkhof. Onder de kerk is een grafkelder aanwezig waar veel leden van de familie Van Haren liggen. De toren is enkele malen verbouwd. De torenspits is in 1805 vervangen door een koepel, welke in 1842 weer is vervangen door een spits. Na een brand, als gevolg van een blikseminslag, in 1894 is de tegenwoordige sierlijke houten opbouw met spits gebouwd. De statige eiken preekstoel, het doophek, doopbekken op voet en twee familiebanken dateren uit de 17e eeuw. Een belangrijk onderdeel van het meubilair is het fraaie eenklaviers orgel. Het orgel is in 1733 gemaakt door M. Schwartsburg en het oudste van de bewaard gebleven orgels. De restauratie ervan is in maart afgerond.

Tijdens de Open Monumentendag wordt het orgel bespeeld door Martijn van der Honing. Jan Petter gaf aan de bezoekers tekst en uitleg. Op deze dag mag de toren worden beklommen en is het Sickengabos (gelegen achter de kerk) geopend.

Prijsvraag

Om andere monumenten ook de aandacht te geven die zij verdienen, is er een prijsvraag georganiseerd. Raad de namen van de monumenten in onze gemeente en maak kans op een leuke prijs, zie de site van de gemeente: www.,weststellingwerf.nl. Zie ook www.openmonumentendag.nl.

De bezoekers ontvingen van de gemeente Weststellingwerf een pakje ansichtkaarten en een pakje akkerbloemmengsel.

(Foto: Lenus van der Broek)