Nieuwe concertserie in sfeervolle Stephanuskerk Oldeholtpade

Oldeholtpade – Het Scarbo Pianisten Collectief start met een nieuwe concertserie in Oldeholtpade. Op zaterdag 4 september om 20.00 uur vindt daar het eerste concert in deze serie plaats, verzorgd door violist Boris Visser en pianist Johan Bijhold. Visser vertelt: “Dit barokconcert begint met sonates en suites van de Oostenrijkse vioolvirtuozen Heinrich Ignaz Frans Biber en de onbekende Salzburger Johan Joseph Vilsmayr. Dan trekken we naar het noorden en brengen werken van Johan Sebastian Bach ten gehore.

Biber, een bohemer, schreef veel van zijn viool composities in de Stylus Fantasticus; een stijl ontstaan uit de orgel toccata’s en fantasia’s vanuit het vroeg-17de eeuwse Venetië via Frescobaldi door Froberger over de Alpen gebracht. De sonates komen uit een bundel van 6 sonates geschreven in 1682, en uit de Mysteriensonates uit 1676.

Vilsmayr werkte aan het Salzburgse hof waar ook Biber zijn kunsten tentoonspreidde en was waarschijnlijk zijn leerling. Over hem is vrij weinig bekend en al zijn composities zijn behalve 1 werk verloren gegaan. Van dit opus bevindt zich gelukkig nog een exemplaar in de British Library in Londen.”

Het concert heeft geen pauze en zal ongeveer een uur duren.

De sfeervolle Stephanuskerk in Oldeholtpade leent zich uitermate goed voor dit inspirerende repertoire. Door het gebogen houten plafond in een warme turquoise kleur heeft deze kerk een fantastische akoestiek. Dat is een feest voor het oor. De mooie Blüthner vleugel, die door het Scarbo Pianisten Collectief is neergezet, draagt bij aan een mooie concertbeleving.

Initiatiefnemer van het Scarbo Pianisten Collectief is Jasper Bon. Hij organiseert concertseries op inspirerende locaties door het hele land en programmeert daar mooie concertprogramma’s, verzorgd door professionele musici. Bon vertelt: “De Stephanuskerk in Oldeholtpade stond al langer op mijn netvlies. Mijn vader, de bekende pianist en componist Maarten Bon, woonde enige tijd in Nijeholtpade. Dus de omgeving was mij goed bekend. De Blüthner vleugel was door mijn vader uitgezocht. Het is voor mij heel speciaal dat deze vleugel nu gebruikt kan worden voor de nieuwe concertserie in Oldeholtpade.”

Wilt u het concert van Boris Visser en Johan Bijhold op 4 september a.s. bijwonen, dan kunt u reserveren op www.scarbomusica.nl/bespreking.php . De kosten bedragen 10 euro per persoon. De Stephanuskerk te Oldeholtpade staat aan de Hoofdweg 164. Voor meer informatie, bel 035-5380827.

Het volgende concert in deze serie vindt plaats op zaterdag 2 oktober. Dan klinken bewerkingen van filmmuziek door Trio Amoroso met violiste Paola Mureddu.

EIGEN FOTO