Kunstmanifestatie Open Stal van start

Oldeberkoop – Dit jaar wordt voor de 47ste keer Open Stal georganiseerd vanaf dit weekend tot en met zondag 26 augustus. De expositie, waaraan meer dan 40 kunstenaars deelnemen, is iedere dag te bezoeken van 13:00 tot 18:00 uur en heeft als thema: Nieuwe Wereld. Op de eerste twee dagen was er veel belangstelling voor de kunstwerken.

Over Open Stal 2018 – thema: Nieuwe Wereld

De route biedt op onverwachte plekken kunst in het dorp Oldeberkoop, zowel binnen als in de buitenlucht, op variërende locaties zoals o.a. een kerk, boerderij, garage, school, bos met waterpartijen en diverse galeries. Nieuw in de route is een prachtig ingerichte bus, waarin audiovisuele presentaties worden gegeven.

Een flink aantal jonge, experimentele kunstenaars zullen hun werk tonen, zoals Jip de Beer en de Zuid- Koreaanse Hanbyeol Choi. De Friese kunstenaar Hendrik Elings, schilder van het Schilderij van het jaar 2017, zal – naast exposeren – een lezing houden over de impact van Alzheimer, waaraan Elings’ vader leed. Dit jaar nemen maar liefst 8 buitenlandse kunstenaars deel aan Open Stal. Een daarvan is Wookjae Maeng uit Zuid-Korea. Hij is keramist en zijn sculpturen genieten internationale belangstelling.  Op de route in het Molenbos zal worden gewerkt aan een permanent beeld. Het gerenommeerde kunstenaarsduo Buij & Groenewoud gaat dit realiseren. Bezoekers van Open Stal en inwoners van Oldeberkoop werken mee aan de realisatie van dit glaskunstwerk door het meebrengen van glas in alle tinten blauw.

Kunstroute

De kunstroute is twee kilometer lang. Al wandelend kunnen bezoekers genieten van de kunst in het pittoreske dorp. Voor mensen die slecht ter been zijn staan witte fietsen klaar. Open Stal kan heel goed met kinderen worden bezocht. Voor hen wordt een speciale speurtocht uitgezet.

Naast kunst biedt Open Stal ook dit jaar een muziekpodium. Op de zaterdagen en zondagen wordt hier vanaf 15.30 uur een afwisselend programma gepresenteerd met zowel lokale als Engelstalige muziek. Meer informatie www.openstal.nl.

 

(Foto: Lenus van der Broek)