Kunstmanifestatie Open Stal Oldeberkoop van start

Vorig jaar bestond Open Stal 50 Oldeberkoop jaar. De oudste kunstroute van Nederland mocht worden onderstreept met dit mooie jubileum. Het was dubbel en dwars feest, want naast het jubileum, werd ook gevierd dat de bezoekers ook weer ‘naar buiten’ mochten om deel te nemen aan tal van activiteiten, want covid-19 was op zijn retour. Op zaterdagmiddag was de start van Open Stal en waar al veel publiek op af kwam.

‘Uit de schaduw’

Hoe passend is de titel van het thema van Open Stal 2022: ‘Uit de schaduw’. Dat betekent: leef, laat je zien, laat zien wat verborgen is, kom in het licht, zonder licht geen schaduw… Voor de deelnemende kunstenaars een thema waar zij zich volop door hebben laten inspireren. Vanaf zaterdag 23 juli tot en met zondag 21 augustus 2022 vindt de 51ste editie van Open Stal plaats. De expositie, waaraan 37 kunstenaars deelnemen, is iedere dag te bezoeken van 13:00 tot 18:00 uur. Open Stal is voor iedereen toegankelijk, de entree bedraagt slechts 3 euro per persoon. De route biedt op onverwachte plekken kunst in het dorp Oldeberkoop, zowel binnen als in de buitenlucht, op variërende locaties zoals in de stal van een boerderij, de kerk, in galeries, garages, tuinen, in het bos en in de voormalige veevoederfabriek CAV.

Kunstroute

Op de Doevekamp staat een controversiële installatie van Arjen Boerstra Engineering die de nodige vragen op zal roepen. In de Bonifatiuskerk voegt Karin van Dam een beeld toe aan de daar hangende kroonluchters. In de industriële ruimte van de CAV zijn o.a. de hyperrealistische portretten van Annemarie Busschers te bewonderen en in kunstruimte Hiemstra vindt u Ann van Hoey en Reinhilde van Grieken, twee toppers uit de Vlaamse keramiekwereld.

De kunstroute is 3 kilometer lang. Al wandelend kunt u genieten van de kunst in het pittoreske dorp. Voor mensen die slecht ter been zijn staan witte fietsen klaar. Open Stal kan goed met kinderen worden bezocht. Voor hen wordt een speciale speurtocht uitgezet.

Flankerend programma

Bij een bijzondere kunstroute hoort een bijzonder en uitgebreid flankerend programma. Naast kunst biedt Open Stal ook dit jaar een muziekpodium. Op de zaterdagen en zondagen wordt vanaf 15:30 uur een afwisselend programma gepresenteerd met zowel Nederlandstalige als Engelstalige muziek. Op de eerste zaterdagmiddag trad de Five Brothers op.

Voorzitter Peter Hiemstra: ‘We hebben de route iets ingekort omdat deze door het toevoegen van de CAV vorig jaar erg lang werd bevonden. Er zijn minder locaties en minder kunstenaars. Daardoor hebben we extra in kunnen zetten op kwaliteit en hopen we de bezoekers van Open Stal te verrassen.’ Dit jaar zijn er minder kunstwerken in de buitenlucht.

Voor openingstijden kunt u terecht op www.openstal.nl


(Foto: Lenus van der Broek)