Kunstenaars laten zich insprireren door de ‘materie’

Noordwolde – Zestien kunstenaars uit de Noordelijke provincies presenteren hun werken met beelden in glas/brons, textielkunst, schilderijen, sieraden, keramiek, mixed media en fotografie tijdens de Lente Expositie Materie 2017 in ‘t Buurthuus in Noordwolde.

Kunstenaar Louwrens Ellen

De opening werd vrijdagmiddag 25 maart verricht door kunstenaar Louwrens Ellens uit Warfhuizen,  kleinzoon van Harm Ellens, de eerste directeur van de Rietvlechtschool. in Noordwolde. “Waar ik gedurende mijn hele leven meubels en andere huishoudelijke geneugten zelf gemaakt heb of aan mijn smaak heb aangepast, was het pas in 2012 dat ik van het maken van objecten, die ik vormsels noem, een hoofdbezigheid ben gaan maken. De basis van al wat ik maak is rest- of afvalmateriaal. Soms aangevuld met nieuw”. Hoewel Louwrens dus autodidact genoemd kan worden, is de aanleg voor deze vorm van creatief handelen niet uit de lucht komen vallen. Ten eerste heeft Louwrens zijn hele volwassen leven gewerkt in de creatieve sector, als muzikant en componist in bandjes en in de theatergroep “Werk in Uitvoering” uit Groningen en later als technicus bij diverse gezelschappen en individuele theatermakers. Ook als maker van eigen meubels en bij het verbouwen van zijn eigen huis, heeft hij zijn creatieve vermogen kunnen toepassen. Ten tweede is Louwrens enigszins erfelijk belast als kleinzoon van Harm Ellens die gedurende zijn leven uitvoerend kunstenaar, docent, regelaar en vooral, ontwerper was (o.a de ambtsketen van de burgemeester van Amsterdam is van zijn hand, maar ook ontwerpen voor de Rietvlechtschool in Noordwolde, waarvan hij de eerste directeur was). “Over mijn visie kan ik kort zijn”, aldus Louwrens Ellens. “Als de firma van Gansewinkel de slagzin “Afval bestaat niet” niet had bedacht had ik dat kunnen doen!”.

Muziek

Er was life muziek aanwezig door de drieman formatie Free As We Are met onder meer het vrijheidslied van Noordwolde, geïnspireerd op de stellingmolen Windlust in Noordwolde. Martin van Nieuwenhoven vertelde iets over de grootvader van de kunstenaar en molen Windlust.

De Stichting Kunstwerk! in de Stellingen KWIDS) is sinds 2016 te vinden op de eerste etage van de voormalige Rietvlechtschool, nu onderdeel van ’t Buurthuus Noordwolde. De ruimtes zijn toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

De Lente Expositie ‘Materie’ is te zien van tot en met 14 mei, openingstijden: vrijdag, zaterdag en zondagmiddag van 13-17 uur (1ste Paasdag gesloten). De toegang, ook op de openingsdag, is vrij. Zie ook: www.kunstwerkindestellingen.nl.

 

 

(Foto: Lenus van der Broek).,