Help Pake & Beppe in ‘t Kiekhuus

In de voorjaarsvakantie is het weer tijd voor Help Pake & Beppe De Vakantie Door. Van 28 februari tot en met 3 maart opent Museum ‘t Kiekhuus in Wolvega haar deur voor kinderen en pakes en beppes. Maar ook voor vaders, moeders, ooms, tantes, buurmannen en buurvrouwen mogen mee. Graag zelfs, want ‘op vertoon’ van een volwassene hebben kinderen gratis entree. Op dinsdagmiddag waren de eerste bezoekers aanwezig die diverse (oud) Hollandse spelletjes deden..

Feestje

Roelof en Sjoukje Bakker begonnen bijna 50 jaar geleden met het verzamelen van winkelblikken. Na de aankoop van een antieke toonbank, richtten zij in de woonkamer van hun woning in Ter Idzard een oud grutterswinkeltje in. En dit was eigenlijk het begin van ’t Kiekhuus. Hierna verhuisden zij naar Wolvega, waar ze aan de Grindweg de voormalige bakkerij van de familie Peereboom kochten, op dat moment in gebruik als sigarenwinkel. Nadat een achterwand van een kruidenierswinkel uit de Achterhoek kon worden aangeschaft, werd het idee geboren om een museum te openen. Met de verzameling schoolspullen van Roelof zijn ouders en de collectie teddyberen van broer Roeland werden de overige ruimtes van de voormalige bakkerij gevuld. In mei 1988 werd ’t Kiekhuus geopend.

De eerste jaren waren zij twee middagen per week los, maar nu kan men het museum na afspraak ook op meer dagen bezoeken. Dit jaar is het 35 jaar geleden, dat het museum werd geopend en dat gaan we nu vieren.

(Foto: Lenus van der Broek)