Haantje kraait weer op toren kerk Oldelamer

Oldelamer – Nadat de kerktoren van Oldelamer bijna een jaar geleden haar haan tijdens een storm verloor, is deze na een grondige restauratie op zaterdagmorgen 18 augustus teruggeplaatst door Jan Bakker. In  aanwezigheid van enkele dorpsbewoners werd de haan onthuld.

Op 13 september 2017 was de haan door de storm van de kerktoren gewaaid. Bij inspectie bleek de door lood omhulde houten balk waarop de haan was bevestigd verrot en afgeknapt te zijn. Deze balk was in 1944 geplaatst door aannemer R. Landman. De aannemer had zijn naam en datum van plaatsing destijds in het lood gekerfd.

Omdat er volgens de verzekering sprake was van achterstallig onderhoud vond er geen schade-uitkering plaats en dus gingen een aantal vrijwilligers in samenwerking met Bouwbedrijf Bakker zelf aan de slag om de schade te herstellen. De balk is vervangen en de haan is gerestaureerd en weer voorzien van bladgoud. Bijna een jaar na de storm zijn zowel de balk als de haan daarmee weer in ere hersteld. In navolging van R. Landman hebben de herstellers ook ditmaal hun naam en datum in het lood gekerfd.

 

(Foto: Lenus van der Broek)